przepisy  

kataszek
 
Pancakrs ze składników, które zawsze mam w domu. Czas wykonania ( razem ze smażeniem) zajmuje nie więcej niż 15 minut.
Składniki na 10-12 placuszków:
Jogurt naturalny 170 g
2 jajka
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Ok 80 ml mleka 1,5 %
200g  mąki pszennej
2 łyżeczki cukru
Olej kokosowy do smażenia
Wszystkie składniki blendujemy. Rozgrzewamy odrobine oleju, można też smażyć na suchej, ale mam wrażenie,że tak nie wyrastają. Smażymy na patelni aż pojawią się bąbelki.
image.jpg

Przewracamy i za parę sekund można już ściągać je z patelni.
image.jpg

Jedliśmy z gżemem porzeczkowym
image.jpg
  • awatar Papic:): Polecam dodać starte jabłko do ciasta albo gruszke albo borowki :)
  • awatar kataszek: @Papic:): do ciasta? Jeszcze nie próbowałam
  • awatar Papic:): Tak, do surowego ciasta :)
Pokaż wszystkie (5) ›
 

malgorzata.g1
 
ciastka.jpg


Mam dla Was przepis na smaczne, pożywne a przede wszystkim zdrowe ciasteczka, które są doskonałą przekąską na drugie śniadanie lub podwieczorek.

*Składniki* :
1 jabłko
1/2 szklanki płatków owsianych
1 jajko
2 łyżki mąki
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu

*Sposób przygotowania* :
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do salaterki, dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstawić na 20 minut.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nałożyć masę, formując ciasteczka i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut. Przepis na 6 ciasteczek.
Pokaż wszystkie (20) ›
 

kataszek
 
Przepis z kanału na you tubie. Prosty i smaczny.
Składniki na 20-24 sztuki:
50 g płatków owsianych
250 g daktyli suszonych (mogą też być morele czy śliwki)
50 g migdałów ( lub nerkowców)
3 łyżki masła orzechowego ( może tez być olej kokosowy)
3 łyżki jogurtu greckiego
Opcjonalnie kakao lub cynamon - ja nie dodawałam
Wiórki do obsypana.
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, formujemy kulki, optaczamy je w wiórkach i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
image.jpg
 

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

kataszek
 
Owoce rozsypujemy w naczyniu żaroodpornym
Kruszonkę zrobiłam z 1/2 szklanki musli
1/3 wiórków kokosowych
3 łyżek oleju kokosowego lub masła
2 łyżek cukru trzcinowego
image.jpg


image.jpg


image.jpg


image.jpg
 

pat18s
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

panna-z-ksero
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

kataszek
 
Bardzo prosty i szybki w wykonaniu tort mocno czekoladowy. Biszkopt zrobiłam jasny ponieważ w międzyczasie zmieniła mi sie koncepcja, dlatego proponuje zrobić ciemny tu macie przepis kataszek.pinger.pl/m/22871648

Krem :
Opakowanie mascarpone
2 czekolady u mnie gorzka i mleczna
300 g śmietany kremówki 30%
5 dużych łyżek nutelli
1 baton prince polo 100g
60 g orzechów laskowych pokruszonych ( ja nie dodawalam bo jestem uczulona)
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy mascarpone, nutellę i ostudzoną czekoladę krótko miksujemy. Kruszymy wafelek mieszamy z kremem.

Poncz do nasączania blatów to woda z cytryną lekko posłodzona do smaku. Można również tort nasączyć kawą lub alkoholem( swietnie pasowałoby amaretto, ja nie miałam bo tort był robiony na spontanie)

Krem na obłożenie tortu to 200g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, wystudzonej i wymieszana z 200 ml śmietany kremówki.

Boki można było wysypać orzechami lub wafelkami.  Na środku wbilismy fontannę . Zdjęcia przekroju w poprzednim wpisie .
image.jpg
  • awatar st.anger: Gdybym nie była takim antytalentem kucharskim to chyba ze 3 bym sobie zrobiła za jednym razem;)
  • awatar Reeed_855: O mamusiu - pyszności :)
  • awatar kataszek: @st.anger: zrób sam krem pycha jest
Pokaż wszystkie (7) ›
 

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

najlepszekosmetyki
 
miks2.jpg


Czyli idealne ciasto, na idealnie leniwą niedzielę, w idealnej pogodowej aurze, do idealnej popołudniowej kawy. Filozofii większej nie ma. Bierzemy swój ulubiony przepis na ucierane ciasto z owocami; zamieniamy cukier na cukier brązowy w ilości o połowę mniejszej niż ta zalecana w przepisie, a mąke na mąke pełnoziarnistą. U mnie żytnia z Lidla - mielona bardzo drobno, idealna do wypieków.

Nie mamy swojego przepisu na ciasto ucierane z owocami? Zostawiam więc wam gotowca z mojewypieki.com :

Składniki:

150 g masła
szczypta soli
120 g ciemnego brązowego cukru*
4 jajka
4 łyżki mleka (60 ml)
250 g mąki pszennej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:

dowolne owoce, jeśli mrożone to wcześniej rozmrożone na bibułce (u mnie 350 g wiśni i 1 nektarynka)
płatki migdałów do posypania - opcjonalnie
cukier puder do oprószenia
_______________________________________________________

Od A do Zet przepis dostępny tu -> www.mojewypieki.com/(…)pelnoziarniste-ciasto-z-owoc…
_______________________________________________________

Za bardzo wytrawne? Cukier puder w dłoń i sypiemy po dopiero co wyjętej z pieca pełnoziarnistej pyszności.
Smacznego... no i niekończącej się niedzieli dla was!

:D

ZDJ_2173.jpg


ZDJ_2168.jpg
Pokaż wszystkie (9) ›
 

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

xsysia25
 
hej :) Wczoraj naszła mnie ochota na coś słodkiego. Pod ręką miałam banany i ciasto francuskie więc postanowiłam zrobić banany w cieście francuskim. Na koniec polałam roztopioną czekoladą. Pychaa :)



Składniki:

-banany
-ciasto francuskie
-czekolada roztopiona w kąpieli wodnej


Wykonanie :

Banany obieramy ze skórki i przecinamy w pół. Ciasto francuskie kroimy na długie ,cienkie paski. Banany obsypujemy cynamonem a następnie zawijamy w paski ciasta. Pieczemy 15 minut w 200stC. Po upieczeniu polewamy czekoladą.
Smacznego ! :)


SAM_8785.JPG


SAM_8782.JPG


SAM_8789.JPG
Pokaż wszystkie (3) ›
 

panna-z-ksero
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

czytaczka
 
Przepis na drożdżowe cynamonki pochodzi ze świątecznej książki wydanej do netu przez autorkę bloga www.kuchniaagaty --> issuu.com/kuchniaagaty/docs/ksi/0

Jak widzicie męczę publikację Agaty, ale chyba właśnie o to chodziło (śledzie też będę stąd robić).

Póki co na słodko:

szklanka mleka - trochę podgrzać + 2 łyżki mleka
+ 7g drożdży
zostawić na kilka minut
PC181049 (Kopiowanie).JPG


+3,5 szklanki mąki
PC181050 (Kopiowanie).JPG

+ 30g masła (roztopić i przestudzić) + 2 jajka + trochę (2-3 krople) aromatu waniliowego

PC181052 (Kopiowanie).JPG

wyrobić ciasto
PC181055 (Kopiowanie).JPG

zostawić ciasto na godzinę do wyrośnięcia
PC181056 (Kopiowanie).JPG


po godzinie ciasto rozwałkować (na grubość 1cm), wysmarować farszem
farsz: 100g mielonych migdałów (dałam płatki) + 100g cukru (dałam 2 łyżki) + 75g miękkiego masła + 0,5 łyżeczki cynamonu - składniki wymieszać w misce i rozsmarować po cieście
PC181059 (Kopiowanie).JPG


zawinąć ciasto w roladę
PC181062 (Kopiowanie).JPG

kroić na skos (pod kątym prostem ciasto się ściśnie i nie będzie widać rolacy)
PC181064 (Kopiowanie).JPG

25 minut
180 stopni
to info dla tych, którzy mają piekarnik
ja przyniosłam z piwnicy prodziż i zapomniałam zaglądać
prodziż po kilkudziesięciu minutach się rozkręcił i przygrzał na maxa, stąd stan przypieczenia taki a nie inny
PC181071 (Kopiowanie).JPG

kolejnych już pilnowałam, zeby były białe
PC181074 (Kopiowanie).JPG


I jak?
Drożdżowe mi wyszło! Smakowało. Na ciepło to poezja. W skali szkolnej 5-(-za przypalenie, ale to dla mnie).
  • awatar viqen: wygląda świetnie :D i całkiem proste w wykonaniu
  • awatar testowanie czas start:): Gosiu jak to jest mozliwe ze ty tyle pieczesz gotujesz a dalej taka chudzina jestes!? Moja dupa byla by juz szafa trzy- drzwiowa!:) pysznosci:)
  • awatar Małgoo: @Samotność_w_sieci: nie piekę dużo, nie jem tego sama, jak już piekę nie są to ilości szalone, tylko max 10 sztuk wychodzi, teraz jest na blogu nagromadzenie przedświąteczne, bo chcę wszystkie zaległości z karty pamięci wrzucić jeszcze w tym roku
Pokaż wszystkie (9) ›
 

czytaczka
 
Przepis pochodzi z gazety Moje smaki życia, nr 12/2014, s. 51

Wszystkich estetów przepraszam, ale zachciało mi się jeść późnym popołudniem i słońce zaszło (nie słuchało próśb i zaszło ;) )


na patelnię 2 marchewki + cebula - podsmażyć
PC120965 (Kopiowanie).JPG


+200g mielonego
PC120967 (Kopiowanie).JPG


+puszka pomidorów
dusić 10 minut
pod koniec dorzucić odsączony groszek (pół puszki)
PC120968 (Kopiowanie).JPG


mięso z warzywami wyłożyć do naczynia żaroodpornego
PC120969 (Kopiowanie).JPG

na górę  wyłożyć puree z ziemniaków (4 ziemniaki gotujemy, rozganiatamy tłuczkiem + łyżka śmietany 18%)
20 minut 180 stopni
PC120970 (Kopiowanie).JPG


PC120973 (Kopiowanie).JPG


I jak?
I zjedliśmy z Pawłem ze smakiem, bo byliśmy głodni. Miałam wrażenie, że to wariacja na temat czytaczka.pinger.pl/m/21849275 i się nie zawiodłam. Jedno i drugie smaczne. Lubię zapiekanki. W skali szkolnej 5.
PC120976 (Kopiowanie).JPG
  • awatar roisin: podoba mi sie :P
  • awatar tigro: o bezmleczne (nie licząc śmietany, ale do zastąpienia taką owsianą), zdecydowanie ugotuję :)
  • awatar zeebra123: uwielbiam Twój blog i Twoje przepisy:) wchodzę na pinga głównie da Twojego bloga:)
Pokaż wszystkie (7) ›
 

lanzarote
 
aaa.JPG


ssss.JPG


Zdjęcie pierwsze na bagietce:
Pasta jajeczno-makrelowa:
Skład:
- dwie makrele wędzone
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 4 korniszony
- łyżka majonezu + łyżka śmietany
- sól, pieprz
Z makreli wydłubujemy całe mięsko, uważamy na ości!
Ja obierałam dosłownie centymetr po centymetrze!
Jajka ścieramy na tarce i mieszamy z rybą. Ogórki pokroiłam w drobniutką kostkę, dorzuciłam do ryby i jajek. Do tego majonez zmieszany ze śmietaną, sól, pieprz. Ja mocno mieszam widelcem, żeby zrobiła się z tego pasta.
Lubię z bagietką i koperkiem!

Zdjęcie pierwsze na ciemnym chlebku:
Pasta serowo-paprykowo-pomidorowa
Skład:
- ser biały 1/3 kostki
- papryka czerwona w proszku (ostra albo łagodna, jak wolicie)
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- trochę majonezu, sól, pieprz

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy według własnego uznania :)
Ja podałam z ciemnym chlebem, żółtym serem, szynką i pomidorkiem.
Opcja na samej górze patery: bułeczka, pasta serowo-paprykowo-pomidorowa, szynka, ser, rzodkiewka, ogórek konserwowy i pieprz ziołowy.

Drugie piętro patery:
Pasta serowo-bazyliowa
Skład:
- 1/3 kostki sera
- kilka liści świeżej bazylii
- trochę majonezu, sól, pieprz

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy :)
Przyprawiamy według własnego uznania :)
U mnie podanie z bagietką, pomidorkami, korniszonkami, serem żółtym i pieprzem ziołowym!
Pycha, pycha, pycha!

______________________________________________

dd.JPG


*Tortilla z bajerem!*

Skład dla 4 osób:
- 4 tortille
- 2 duże filety z kurczaka
- przyprawa kebab-gyros albo inna do kurczaka
- 3 pomidory
- pół papryki żółtej
- pół papryki czerwonej
- koncentrat pomidorowy
- pół puszki kukurydzy
- fasola w puszce (nie koniecznie)
- dużo ziół- u mnie bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- dużo żółtego sera

Kurczaka kroimy w małą kostkę, polewamy olejem, posypujemy przyprawą, mieszamy i odstawiamy na bok.
Kroimy papryki w drobną kostkę. Ser ścieramy na tarce z drobnymi oczkami i dodatkowo siekamy, żeby były małe kawałki.

Kurczaka smażymy, jak już będzie w miarę nie surowy dajemy do niego papryki. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy i dodajemy na patelnię. Trzymamy tak, aż się rozbabrają na papkę :D
Dajemy koncentrat pomidorowy, tyle ile Wam się wydaje :D Solimy, pieprzymy, dorzucamy duuużo ziół!
Trzymamy na patelni, aż papryka będzie miękka i wszystko stworzy jedną papkę. Dodajemy kukurydzę i fasolę.

Patelnię rozgrzewamy (bez oleju), kładziemy na niej placek tortilli. Brzeg z jednej strony posypujemy serem żółtym, nakładamy na środek kurczakowy farsz, posypujemy serem żółtym i składamy, żeby uformować takiego pieroga. Dociskamy brzegi żeby się skleił- stopiony ser fajnie działa jak klej :)
Podgrzewamy na patelni aż placek się przyrumieni, przerzucamy na drugą stronę.
Ważne, żeby farsz kurczakowy był nałożony gorący, bo inaczej wszystko będzie zimne- nie zdąży się nagrzać już w naleśniku, bo tortilla się przypieka w tempie ekspresowym.
Ściągamy z patelni.
Ja podaję z sosem musztardowym, brat lubi z keczupem.

Sos musztardowy:
- łyżka musztardy francuskiej
- mała łyżka majonezu
Wymieszać! Pycha! Świetnie chrupie!

Sałatka:
Miks sałat z biedry + pozostałe pół puszki kukurydzy + korniszony + majonez + śmietana + sól + pieprz ziołowy!

Pyyyyyyyyycha!!!!
 

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

kataszek
 
Składniki:
galaretki (ilość dowolna)
mleko skondensowane niesłodzone po 50 g na 1        
   galaretkę
żelatyna
108_4547.JPG

 Wykonanie:
Galaretki dzielę na 2 części -ja to robiłam na oko. Do 1-wszej dodaję łyżeczkę żelatyny i 200 ml gorącej wody, mieszam i wystudzoną wylewam do silikonowej formy. Czekam aż zastygnie i do 2-giej części dodaję łyżeczkę żelatyny i 150 ml gorącej wody, studzę i dolewam 50 ml mleka skondensowanego. Wylewam na galaretkę i tak samo robię z każdą następną galaretką.


108_4564.JPG


108_4565.JPG


Obraz 056.jpg

Poprzednim razem robiłam wyższą babkę, ale tym razem nie miałam tyle galaretek. Używałam do babki galaretek z wodzisławia (niebieska i rubinowa)
oraz malinowej i ananasowej.
Widziałam jeszcze z wodzisławia o smaku coli(bursztynowa) i jabłko-mięta.
Taka babka to świetny pomysł niespodziankę dla dzieci na dzień dziecka, który już za niecały miesiąc.

108_4556.JPG

Babeczki robiłam bez żelatyny i nie wszystkie wyszły całe; ) Użyłam galaretek o smaku owoców leśnych, brzoskwiniowej i wiśniowej.
108_4563.JPG


108_4549.JPG


Robiłam jeszcze taki deser z galaretka z jogurtem naturalnym, a wy pisałyści mi o serku danio, więc muszę wypróbować, które najlepsze.